Het effect is idd deels toe te schrijven aan het weggevallen van het strategisch element. Maar er is meer aan de hand denk ik..... er is een duidelijk trend in de beweging van het electoraat.....quote:Maurice de Hond peilt vrolijk door
zondag 26 november 2006 13:30
(Novum) - Als nu verkiezingen zouden worden gehouden, winnen de SP en de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders nog meer zetels dan zij afgelopen woensdag deden bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Volgens De Hond groeien SP en PVV omdat het effect van strategisch stemmen voor een belangrijk deel is weggevallen. Ook trekken de twee winnende partijen volgens de opiniepeiler extra kiezers aan.
De SP zou vijf zetels meer krijgen en uitkomen op dertig zetels. De PVV komt in de peiling van Maurice de Hond uit op dertien zetels. Dat zijn er vier meer dan bij de verkiezingen woensdag. De dag voor de verkiezingen had De Hond de SP ingeschat op 23 zetels en de PVV op vijf.
De grootste partij CDA verliest in de peiling drie zetels en komt uit op 38. De PvdA daalt met vier zetels naar 29 zetels.
De peiling van De Hond is de eerste na de verkiezingen van woensdag. Het televisieprogramma Nova Politiek bracht vrijdag geen Politieke Barometer. De resultaten van de peiling zijn volgens De Hond van belang voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart.
bron
De kans dat de SP na regerinsdeelname gaat verliezen lijkt mij ook erg groot. De partij trekt nl traditiegetrouw veel proteststemmers aan, en die krijg je vaker als je in de oppositie zit...Benieuwd dus.quote:Op maandag 27 november 2006 12:19 schreef FonsvdB het volgende:
Voorwaarde is wel dat als de SP in de regering komt, ze dat niet gaan verprutsen. Anders is de PvdA volgende verkiezingen vast meteen weer heel groot.
Goed punt.quote:Op maandag 27 november 2006 12:25 schreef thabit het volgende:
Niet zo verwonderlijk zo vlak na de verkiezingsuitslag lijkt me. Nu mensen zien dat dat soort partijen ook opeens stemmen trekken willen ze er natuurlijk allemaal op stemmen.
Zelden dat we het eens zijn.quote:Op maandag 27 november 2006 12:15 schreef EchtGaaf het volgende:
De verkiezingsuitslag is echt helemaal niet verwarrend als het aan mij ligt. De partij van Wilders en de SP hebben een grote gemeenschappelijke deler. Ze zijn het erg oneens met het regeringsbeleid geweest, en stemmen uit protest op een uitgesproken partij. Een verschuiving naar extremen dus. De partij van Wilders en de SP zijn beide behoorlijk conservatief. Ze houden niet van grootschalige veranderingen en houden juist van kleinschalige oplossingen. Eenvoudige oplossingen en geen poespas en vooral duidelijke taal. Hebben lak aan Europa en nog meer aan de Euro.....Er woedt een veenbrand als gevolg van het nog steeds in stand zijn van een bestuurlijke elite. Het signaal van Fortuyn is slechts gedeeltelijk opgepakt....
De kiezer lijkt verder niet zo heel veel vertrouwen te hebben dat signaal van de kiezers afgelopen woensdag wel zo goed wordt opgepakt bij de formatie. Mijzelf incluis, als ik zie hoe dom Zalm zich uitliet en erg de neiging had om nu al de handdoek in de ring te gooien en "nieuwe verkiezingen" in de mond te nemen..(want dat zou de VVD niet slecht uitkomen)
Ik verwacht dat komende tijd de SP en PVV nog verder zullen opstomen.
Anyone?
Peilingen zijn ook hooguit een indicatie en tussentijds niet zonder betekenis voor wat betreft het draagvlak van het kabinetsbeleid. Soms een goede soms een niet zo goede. Deze peiling toont in ieder geval dat de verkiezingsuitslag voor wat betreft de SP en Wilders door de kiezer met instemming wordt begroet. Met name in het geval van Wilders is dat wat zorgwekkend. Ik bedoel dat het sluimerende draagvlak voor die partij nog groter is dan het concrete draagvlak dat de verkiezingsuitslag heeft opgeleverd.quote:Op maandag 27 november 2006 12:49 schreef dVTB het volgende:
De peilingen zaten er voor de verkiezingen weer ver naast. Nu begrijp ik sowieso het nut van peilingen 4 dagen na de verkiezingen al niet, maar ik neem ze hoe dan ook met een flinke korrel zout.
Persoonlijk vind ik de groei van de SP veel zorgwekkender. Het mogen dan wel geen communisten meer zijn, het jatten, of inkomenspolitiek zoals ze het zelf liever noemen is een grote bedreiging voor ons land. Gelukkig hebben ze nu nog maar 25 zetels.quote:Op maandag 27 november 2006 12:58 schreef Argento het volgende:
[..]
Deze peiling toont in ieder geval dat de verkiezingsuitslag voor wat betreft de SP en Wilders door de kiezer met instemming wordt begroet. Met name in het geval van Wilders is dat wat zorgwekkend.
En dat zijn ze ook.quote:Op maandag 27 november 2006 14:46 schreef Schepseltje het volgende:
Ze worden weggezet als xenofoben en verzuurde onderbuikstemmers,
Lijkt me niet zo moeilijk met de PvdA in de vrije val.quote:Op maandag 27 november 2006 15:16 schreef venomsnake het volgende:
Zou mooi zijn als de SP bij de volgende verkiezingen groter wordt als de PVDA..![]()
Wilders is gewoon een schreeuwlelijk die nog moet bewijzen dat hij zijn partij bijelkaar kan houden, aan de top komen is eenvoudiger dan er te blijven zegt men. De SP heeft bewezen dat ze lang kunnen blijven bestaan (iig met Marijnissen) en groeit daarnaast ook nog keer op keer, dat vind ik zorgwekkender dan een Wilders.quote:Op maandag 27 november 2006 12:58 schreef Argento het volgende:
[..]
Peilingen zijn ook hooguit een indicatie en tussentijds niet zonder betekenis voor wat betreft het draagvlak van het kabinetsbeleid. Soms een goede soms een niet zo goede. Deze peiling toont in ieder geval dat de verkiezingsuitslag voor wat betreft de SP en Wilders door de kiezer met instemming wordt begroet. Met name in het geval van Wilders is dat wat zorgwekkend. Ik bedoel dat het sluimerende draagvlak voor die partij nog groter is dan het concrete draagvlak dat de verkiezingsuitslag heeft opgeleverd.
Ach, die heeft z'n eerste hartaanval al gehad.quote:Op maandag 27 november 2006 15:33 schreef MrBadGuy het volgende:
Wilders is gewoon een schreeuwlelijk die nog moet bewijzen dat hij zijn partij bijelkaar kan houden, aan de top komen is eenvoudiger dan er te blijven zegt men. De SP heeft bewezen dat ze lang kunnen blijven bestaan (iig met Marijnissen) en groeit daarnaast ook nog keer op keer, dat vind ik zorgwekkender dan een Wilders.
Zeer trieste opmerking.quote:Op maandag 27 november 2006 15:40 schreef PJORourke het volgende:
[..]
Ach, die heeft z'n eerste hartaanval al gehad.
Mao is al dood, dus het zal moeilijk moeilijk worden een geschikte opvolger te vinden. Misschien kan Chávez het erbij doen.quote:Op maandag 27 november 2006 15:44 schreef venomsnake het volgende:
Maar binnen de SP zijn ze ook niet achterlijk en zijn ze druk op zoek naar een opvolger, iemand met dezelfde kennis, charisma, babbel en leiderskwaliteiten.
Nou betwijfel ik of nieuwe verkiezingen de VVD erg veel goed zouden doen... Of het CDA, of de PvdA. Een mislukte formatie zou alleen het vertrouwen in de gevestigde partijen nog meer ondermijnen.quote:Op maandag 27 november 2006 12:15 schreef EchtGaaf het volgende:
De kiezer lijkt verder niet zo heel veel vertrouwen te hebben dat signaal van de kiezers afgelopen woensdag wel zo goed wordt opgepakt bij de formatie. Mijzelf incluis, als ik zie hoe dom Zalm zich uitliet en erg de neiging had om nu al de handdoek in de ring te gooien en "nieuwe verkiezingen" in de mond te nemen..(want dat zou de VVD niet slecht uitkomen)
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |